Špenát je zelená listová zelenina s výraznou chutí. Jedná se o rostlinu z čeledi laskavcovitých (Amaranthaceae) a je oblíbená pro své výživné vlastnosti a široké upotřebení v kuchyni. Je bohatý na živiny, jako jsou vitamíny (zejména vitamín A, vitamín C, vitamín K), minerály (například železo, hořčík, draslík) a vlákninu. Obsahuje také různé antioxidanty, které jsou prospěšné pro zdraví.

Špenát lze připravit různými způsoby, včetně vaření, pečení, dusení nebo konzumace syrového v salátech. Používá se jako příloha k různým jídlům, jako ingredience do omáček, polévek, těstovinových pokrmů, smoothies nebo se používá jako náplň do koláčů a slaných dezertů.

Je třeba poznamenat, že obsah železa ve špenátu byl historicky přeceňován. Přestože špenát obsahuje železo, jeho absorpce v těle je omezena některými látkami ve špenátu. Pro dobré využití železa z špenátu je doporučeno kombinovat ho s potravinami bohatými na vitamín C, který zvyšuje jeho vstřebávání.
 

Jak takový špenát uvařit

Příprava špenátu: Opláchněte špenát pod tekoucí vodou, abyste odstranili případnou nečistotu nebo písek. Pokud máte celé špenátové listy, odstraňte před vařením tužší stonky.

Vaření: Přiveďte osolenou vodu v hrnci k varu. Přidejte špenátové listy a vařte je 1-2 minuty, dokud neztmavnou a změknou. Krátká doba vaření pomáhá udržet živiny ve špenátu.

Odstranění zbytkové tekutiny: Po uvaření špenátu jej vyjměte z vařící vody a přesuňte ho do misky s ledovou vodou nebo pod studenou tekoucí vodou. Tím se zastaví proces vaření a zachová se jeho svěžest a zelená barva.

Odvodnění: Nechte špenát okapat a poté jej můžete jemně vymáčknout, aby se odstranila nadbytečná voda. Buď použijte ruce nebo síto.

Finální úpravy: Pokud si přejete, můžete uvařený špenát nakrájet na menší kousky nebo nechat listy celé, podle vaší preference a toho, jak jej plánujete použít.

Hotovo! Váš špenát je nyní připravený k použití. Můžete jej přidat do různých pokrmů, jako jsou těstoviny, polévky, omáčky, omelety, smoothie nebo saláty. Taktéž můžete špenát krátce osmahnout na pánvi s olivovým olejem a česnekem pro výraznější chuť.

Je důležité správně sledovat dobu vaření špenátu, aby neztratil svou svěžest a strukturu. Příliš dlouhé vaření může vést k příliš měkkým a rozvařeným listům.

jak uvařit quinou | jak uvařit pohanku | jak uvařit chřest | jak uvařit špenát | jak uvařit cizrnu | jak uvařit kroupy | jak uvařit jáhly | jak uvařit kuskus | jak uvařit bulgur |