Co to vlastně ta pohanka je? Je to obilnina pocházející z rodu Fagopyrum. Její semena se používají jako potravina a mají charakteristický tvar trojúhelníčků. Pohanka je známá svou vysokou nutriční hodnotou a bohatým obsahem minerálů, vitaminů a antioxidantů.

Existují různé druhy pohanky, nejčastěji se však setkáváme s dvěma typy: tmavou (černou) pohankou a světlou (bílou) pohankou. Obě druhy mají podobnou nutriční hodnotu, liší se však chuťovými vlastnostmi a použitím v kulinářství. Pohanka je oblíbená pro svou schopnost být alternativou klasických obilovin, jako je pšenice nebo rýže, zejména u osob s intolerancí na lepek nebo pro ty, kteří chtějí rozšířit svou stravu o další zdravou a vyváženou potravinu.

Pohanka se často vaří a používá jako příloha k masu nebo zelenině. Je také oblíbenou surovinou pro přípravu polévek, kaší, salátů a dezertů. Může být také mletá na mouku a používána při pečení. Je třeba poznamenat, že pohanka není technicky obilovina, nýbrž semenem rostliny, která patří do čeledi rdesnovitých. Má výraznou chuť a nutriční hodnotu, která ji činí atraktivní volbou pro zdravou stravu a různé výživové potřeby.

 

Vaření pohanky je jednoduché.

Příprava surovin: Na každou šálek pohanky budete potřebovat 2 šálky vody nebo vývaru. Pohanka může být celá (nezlouhovaná) nebo předem namočená, záleží na vaší preferenci.

Opláchnutí: Pokud používáte pohanku, která nebyla předem namočená, je vhodné ji důkladně opláchnout pod tekoucí vodou. Tím se odstraní případné nečistoty nebo hořké látky.

Vaření: Přidejte opláchnutou pohanku do hrnce a zalijte vodou nebo vývarem ve správném poměru (2 šálky tekutiny na 1 šálek pohanky). Přidejte špetku soli, pokud si přejete.

Vaření: Přiveďte pohanku k varu a poté snižte teplotu na nízkou úroveň. Zakryjte hrnec pokličkou a nechte pohanku vařit přibližně 15-20 minut, dokud nebude zrníčka měkká a nasátá tekutinou. Doba vaření se může lišit v závislosti na typu pohanky, takže se řiďte pokyny na obalu.

Odstranění zbytkové tekutiny: Pokud je pohanka uvařená, ale ve vařící tekutině je stále přítomná voda, můžete ji přelít do síta a nechat okapat.

Propláchnutí (volitelné): Pokud si přejete, můžete uvařenou pohanku ještě jednou opláchnout pod tekoucí vodou. Tím se odstraní případné zbytky škrobu a získá se lepší chuť a konzistence.

Hotovo! Vaše pohanka je nyní připravena k podávání. Můžete ji použít jako přílohu k masu nebo zelenině, přidat do salátů, polévek nebo ji využít jako základ pro různá jídla.

Mějte na paměti, že doba vaření pohanky se může lišit v závislosti na jejím typu (např. celá, loupaná) a také na vašich preferencích ohledně konzistence. Sledujte pokyny na obalu daného typu pohanky a přizpůsobte dobu vaření svému gusta.

jak uvařit quinou | jak uvařit pohanku | jak uvařit chřest | jak uvařit špenát | jak uvařit cizrnu | jak uvařit kroupy | jak uvařit jáhly | jak uvařit kuskus | jak uvařit bulgur |